Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/annevkwp/merelvercammen.nl/wp/wp-config.php:2) in /home/annevkwp/merelvercammen.nl/wp/wp-content/plugins/qtranslate/qtranslate_core.php on line 71
Merel Vercammen » Bio

Bio

“De Nederlandse violiste Merel Vercammen slaagde er in het publiek te beroeren met haar fantastische uitvoering van een caprice van Paganini.” (Roemeense pers)

Merel Vercammen is een violiste die bekend staat om haar poëtische spel en zoektocht naar vele klankkleuren en nieuwe effecten. Ze speelde op zeer uiteenlopende podia; van een papieren boot op de Waddenzee tot een koninklijk paleis in Roemenië en de Londense Wigmore Hall. Merel heeft een frisse blik op de wereld van de klassieke muziek, waarbij zij gelooft dat improvisatie in de toekomst een grotere rol zal spelen in het betrekken van het publiek.

 

Merel begon op vijfjarige leeftijd met vioollessen en studeerde vanaf haar vijftiende jaar bij Eeva Koskinen aan het Utrechts Conservatorium. Na het behalen van haar Bachelor of Music (Honours) bij prof. Jan Repko aan het Royal College of Music in Londen in 2012 is Merel momenteel haar Master of Performance aan het zelfde instituut aan het afronden. Hiervoor ontving zij studiebeurzen van o.a. het Royal College of Music, het prestigieuze Huygens Scholarship Programme, het Anton Kersjesfonds en een Cultuurfondsbeurs van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Merel won prijzen bij o.a. het Prinses Christina Concours en het Nationaal Concours van de SJMN, waar ze naast de eerste prijs ook de prijs voor de beste uitvoering van een Nederlands werk toegekend kreeg. Ze gaf concerten in de meeste landen in Europa, in Zuid-Amerika en in Noord-Afrika, met als hoogtepunt een optreden in de Londense Wigmore Hall in juli 2013. In Nederland speelde Merel in o.a. Het Concertgebouw, De Doelen en Vredenburgh Leeuwenberg, en soleerde zij met o.a. het orkest van het Utrechts Conservatorium in het vioolconcert ‘Capriccio’ van Otto Ketting.

Verder nam Merel deel aan het Peter de Grote Festival in Groningen, de International Masterclass Apeldoorn, de Holland Music Sessions in Noord-Holland, de Young Talent Course Feistritz en het Ost-West Musikfest in Oostenrijk, Festival MusicAlp Courchevel in Frankrijk, de Suonarte Master Classes en de International Music Campus Porziano Musica in Italië, en de ProCorda Musical Encounters Course in Engeland. Masterclasses kreeg ze van Vera Beths, Elizabeth Wallfish, Phillipe Graffin, Gernot Winischhofer, Alexander Vinnitzky, Valery Oistrach, Liviu Prunaru, Yayoi Toda, Josef Rissin, Lewis Kaplan, Daniel Hope, Ilya Grubert en leden van het Enescu Quartet. Op uitnodiging van de Nederlandse ambassade in Tunesië gaf Merel een concert op het festival “Jeunes Virtuoses” en op uitnodiging van de Nederlandse ambassade in Brazilië gaf ze concerten in Rio de Janeiro. Ook gaf zij in 2012 een optreden voor de kroonprins en -prinses van Roemenië in het koninklijk paleis in Bucharest.

In Londen maakte Merel deel uit van diverse kamermuziek formaties, waarmee zij o.a. op het St. Stephen’s Festival en in St. Mary’s Church in Aylesbury speelde, en waarmee zij masterclasses kreeg van o.a. het Wihan Quartet en pianist Leon McCawley. Ook trad zij op voor de Nederlandse ambassadeur, en in de prestigieuze Wigmore Hall met pianiste Jenna Sung. Als lid van het RCM Symphony Orchestra speelde Merel o.a. onder de baton van Bernard Haitink.

Met twee andere jonge Nederlandse musici vormt zij sinds enige tijd het ensemble trio42: een combinatie van viool, harp en saxofoon, welke uniek is in de kamermuziek. Met dit ensemble gaf Merel optredens op festivals zoals de Zeister Muziekdagen, de NJO Muziekzomer, het Grachtenfestival, Festival Classique, het Internationale Kamermuziekfestival van Janine Jansen en het Kuhmo Music Festival in Finland. Ook maakte trio42 tournees door Frankrijk en Engeland en België. De debuut-CD van trio42 bevat werken van o.a. C. Franck en D. Shostakovich, en werd lovend ontvangen in o.a. Akkoord Magazine.

Daarnaast startte Merel samen met Maria Milstein, Dana Zemtsov en Ketevan Roinishvili het Mirovia kwartet, dat in juni 2014 op het festival van Janine Jansen zal spelen, en een bijdrage leverde aan de CD “Memento” die lovend werd ontvangen in o.a. Trouw.